Een snelle website is één van de belangrijkste dingen in je online bedrijf. Bezoekers verwachten dat pagina’s binnen enkele seconden laden, anders haken ze af. Je website snelheid verbeteren doe je zo:
Website snelheid testen met google, dat doe je zo
Voordat je begint met je website snelheid verbeteren, zul je eerst moeten kijken waar je nu staat. Daarom raad ik aan om je website door de Google PageSpeed Insights tool te halen. Dit is een gratis tool en deze vind je hier: https://pagespeed.web.dev/
Deze tool maakt een analyse van je website voor desktop en mobiel en geeft daarbij een score tussen de 0 en 100 punten. Zijn de cirkels in het rapport groen, dan hoef je niets te doen. Zijn ze oranje of zelfs rood, dan wordt het zeker tijd om te optimaliseren.
Als je naar beneden scrolt op de Google pagespeed pagina zie je verschillende aanbevelingen om je website te optimaliseren. Deze kun je bekijken en eventueel aanpassen, maar dit is al best gespecialiseerd als je niet weet waar je mee bezig bent. Dus volg vooral de tips hieronder om alvast een begin te maken met je website snelheid.
De basis van website snelheid
Snelheid valt en staat met de hosting die je hebt. Als je een hosting hebt die veel websites op één server heeft draaien, dan wordt je website automatisch langzamer. Er wordt meer gevraagd van een server dan wanneer een hosting minder websites op één server heeft draaien. Hoe weet je nu welke hosting goed of minder goed is? Kijk dan eens op hostingvergelijker.nl.
Tips om de snelheid van je website te verbeteren:
- Optimaliseer je afbeeldingen. Afbeeldingen zijn vaak de grootste bestanden op een webpagina. Verklein ze waar mogelijk met een tool zoals SP Smush.
- Stel een caching plugin in zoals bijv. WP Rocket. Caching slaat statische bestanden, zoals CSS- en JavaScript-bestanden, op de computer van de bezoeker op, waardoor ze niet opnieuw hoeven te worden gedownload bij elk bezoek.
- Verminder het aantal plug-ins, want deze kunnen je website vertragen. Gebruik alleen plug-ins die echt essentieel zijn en verwijder de rest.
- Gebruik een thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid en dat geen onnodige functionaliteit bevat zoals het Astra thema.
- Zorg ervoor dat je website, thema’s en plug-ins altijd up-to-date zijn. Updates bevatten vaak prestatieverbeteringen.
Daarnaast zijn er nog wat gevorderde opties om je website te versnellen, zoals het verkleinen van CSS en javascript, GZIP optimalisatie en het opschonen van de database. Maar deze opties zou ik altijd door iemand laten uitvoeren die weet wat zij doet.
Heb je al deze tips uitgevoerd, vergeet dan niet om je website nog eens door de Google pagespeed tool te halen, zodat je ook kunt zien of je website sneller is geworden. Hulp hierbij nodig? Ik sta voor je klaar.