Een one page website is een website met maar 1 pagina, dus enkel een homepagina. Ideaal om je producten en diensten op een efficiënte en compacte manier te presenteren. De navigatie voor je klant is super duidelijk, omdat de klant enkel hoeft te scrollen om alles te lezen.
Traditionele websites hebben meerdere pagina’s die aan elkaar zijn gekoppeld zijn, daarnaast hebben ze vaak een navigatiebalk met een menu waarmee de klant kan navigeren tussen de pagina’s. Beide websites hebben hun eigen voordelen. Een website met één pagina biedt eenvoud, terwijl een website met meerdere pagina’s ruimte heeft om je klant beter te informeren en te overtuigen. Het is dus helemaal afhankelijk van je product of dienst, én van wat het doel van je website binnen je marketingstrategie is, voordat je gaat kiezen wat voor soort website je wilt maken.
One page websites zijn goedkoper
One page websites worden steeds populairder, zeker voor servicebedrijven. Een reden hiervoor is dat het voor een startende ondernemer een goedkopere manier is om een website op te zetten. Het ontwerpen en instellen van een one page website kost gewoon minder tijd en dus ook minder geld. Zeker als je het door een professional laat uitvoeren.
De basis van de website is voor alle websites hetzelfde, daarom kun je een one page website later altijd uitbreiden naar meerdere pagina’s. Je kunt altijd starten met een one page website en later als je meer tijd en/of budget hebt, uitbreiden naar meerdere pagina’s.
Dit is hoe je de one page website het beste kunt indelen:
Een header foto met een headline en call to action
De headline moet je lezer meteen een beeld geven van wat jouw product of dienst doet. Speel in op de behoefte van de klant, wat is haar gewenste resultaat? Hierbij is het belangrijk dat de foto de tekst ondersteunt, en dus bijdraagt aan het gewenste resultaat dat je klant graag wil hebben.
Voorbeeld: Jij verkoopt een programma voor ouders van huilbaby’s waarin ze technieken leren om met hun baby om te gaan en het huilen te verminderen.
Dan is het gewenste resultaat:
- Headline, houd het kort: Wil jij weer een nacht lekker doorslapen?
- Korte omschrijving, max. 3 zinnen: Ik help vermoeide ouders om hun baby te leren slapen in 2 weken of minder, zodat ze vol vertrouwen kunnen opvoeden, dag en nacht.
- Foto: Een baby die slaapt.
Marketing = Herkenning: het gaat erom dat de doelgroep zichzelf of hun uitdaging herkent in je verhaal en aanbod. Een nieuwe bezoeker op je website moet in één oogopslag kunnen zien wat je doet en het liefst waarom hij of zij daar specifiek voor bij jou moet zijn. What’s in it for me.
Optioneel USP’s
Benoem 3 voordelen van je product/dienst.
Dit kan bijv. zijn: Bespaar tijd, bespaar geld, bespaar frustratie.
Maar in het voorgaande voorbeeld:
- Voel je uitgerust en vol vertrouwen
- Profiteer van de voordelen van een goede nachtrust
- Ervaar minder spanning tussen jou en je baby
Benoem een negatief aspect.
Benoem een negatief aspect of het probleem waar je klant mee blijft zitten als hij of zij je product of dienst niet afneemt. Welk probleem los je op?
Maar in het voorgaande voorbeeld:
Hoelang blijf je nog zitten met een oververmoeide baby?
Leg in de tekst eronder uit hoe je dit oplost en wat de voordelen van een samenwerking met jou zijn.
Empathie
Laat je klant weten dat je begrijpt waar ze mee worstelen en hoe moeilijk het is en wellicht hoe je zelf dit probleem hebt opgelost. Dit kan één zin of slogan zijn.
Maar in het voorgaande voorbeeld:
Het ouderschap is al moeilijk genoeg… Elke ouder verdient het om te genieten van een goede nachtrust.
Autoriteit
Laat zien dat jij de expert bent en hoe je andere hebt geholpen. Dit kun je doen door reviews, cijfers of logo’s te delen.
Een goede review moet het probleem, de oplossing en het resultaat bevatten. In principe is dit een kort verhaaltje waarin de klant vertelt hoe jouw product of dienst haar heeft geholpen. Heb je een review die niet voldoet aan deze eisen, plaats deze dan niet.
Reviews met details zoals naam, foto, leeftijd en woonplaats maken een review geloofwaardiger.
Reviews gebaseerd op nummers: Ik ben in 3 maanden 20 kilo verloren of 2 specifieke, tastbare resultaten: Ik kon na 3 weken stoppen met medicatie.
Heb je geen reviews dan kun je ook logo’s van bedrijven waar je mee gewerkt hebt, of bekende media waar je in gestaan hebt plaatsen. Dit draagt ook bij aan betrouwbaarheid.
Je product of dienst
Benoem wat jouw product of dienst is en welke mogelijkheden de klant heeft. Zorg ervoor dat je bezoeker in één oogopslag kan zien wat de eigenschappen en voordelen van je aanbod zijn. Zet de belangrijkste punten bovenaan en onderaan. Het eerste punt en het laatste punt wordt vaak het best onthouden
Proces
Benoem in 3 duidelijke en overzichtelijke stappen hoe het proces van samenwerken verloopt.
Maar in het voorgaande voorbeeld:
• Plan een kennismakingsgesprek – in een gesprek van 30 min. kijken we of er een klik is en of ik je kan helpen.
• Start met de slaapcoaching – samen maken we een plan voor jou en je baby’s specifieke behoeftes.
• Geniet van de nachtrust die jij en je baby nodig hebben. Stel je voor.. een nacht doorslapen!
Over mij
Vertel kort iets over jezelf, maar laat ook dit gedeelte vooral om je klant draaien. Vertel dat je uit eigen ervaring begrijpt waar ze mee worstelen en wellicht hoe je zelf dit probleem hebt opgelost.
Gratis weggever
Je wilt je klanten eerst de mogelijkheid geven om je te leren kennen, voordat ze iets bij je gaan kopen (know-like-trust factor). Door een gratis weggever aan te bieden, is de drempel om met je in zee te gaan minder hoog. Zo kunnen ze eerst aftasten of jij ook wel echt te bieden hebt wat zij zoeken.
Laatste call to action
Sluit af met een call to action, waarin je nog eens inspeelt op het probleem en het resultaat van jouw product of dienst. Ook dit kan één zin of slogan zijn.
In de basis lijkt een homepage van een traditionele website hetzelfde als die van een one page website. Bij een traditionele website kun je van alle bovenstaande topics een aparte pagina waar je dieper in gaat op dat topcis. Je maakt dan op de homepage een link naar die pagina’s.
Wil je wel graag bloggen, dan is het ook mogelijk om een one page website met een aparte blogpagina te maken. Eigenlijk is het dan een two page website.
Bekijk hier een voorbeeld van een one page website: www.maes-ro.nl
Ben je overtuigt dat een one page website iets voor jou is en wil je het ontwerp uitbesteden? Bekijk dan hier mijn pakketten.