Wat kost een online leeromgeving met learndash?

Er zijn verschillende systemen waarmee je een online leeromgeving kunt bouwen op je website, maar mijn voorkeur en kennis ligt bij Learndash. Learndash is een plug-in die wordt geïnstalleerd op je (WordPress) website. Met dit systeem kun je meerdere cursussen aanbieden en heb je geen limieten op het aantal ingeschreven cursisten. Daarnaast kun je, je Learndash omgeving stylen in je eigen huisstijl. Maar wat kost een online leeromgeving met learndash eigenlijk?

Naast de vaste (jaarlijkse) licentie kosten voor Learndash, heb je ook extra kosten voor aanvullende systemen. Daarnaast is het afhankelijk van welk werk je wilt uitbesteden en wat je zelf gaat doen.

Zelf bouwen of uitbesteden?

Voor het uitbesteden van werk heb je 4 opties:

 • Zo kan een webdesigner zoals ik, je hele academy technisch bouwen, koppelingen maken met betaal- en e-mailssytemen en de content uploaden. Het enige wat je zelf dan nog moet doen, is het maken en aanleveren van de content.
 • Je kunt er ook voor kiezen om alleen het technische gedeelte uit te besteden en als de basis staat, zelf de cursus aan te maken en de content te uploaden.
 • Je kunt alles zelf doen, maar dat kost heel veel uitzoekwerk en tijd.
 • Als je zelf al een begin hebt gemaakt met het bouwen van je leeromgeving en de basis staat, kun je het uploaden van de content en checken of alles werkt ook nog uitbesteden.


Het is dus afhankelijk van hoe handig je zelf ben met techniek, hoeveel zin en tijd je heb, en natuurlijk hoeveel budget je ervoor vrij wilt maken.

Wat kost een online leeromgeving met Learndash?

Je hebt een aantal standaard licenties nodig voor het bouwen van je online leeromgeving. Daarnaast zijn er verschillende uitbreidingen waarmee je de leeromgeving kunt personaliseren. Ik heb de basis kosten hieronder voor je op een rijtje gezet.

Jaarlijks terugkerende kosten:

 • LearnDash licentie -199 dollar per jaar

*Excl. standaard kosten voor hosting, domein en eventueel builder zoals Elementor Pro die je voor je website al hebt. (Vimexx compleet pakket 6,99 per maand, domeinnaam paar euro per jaar en Elementor Pro 59 dollar per jaar)

Maandelijks terugkerende kosten:

 • Abonnement Mailprovider (Mailblue €9,- per maand)
 • Externe opslagruimte video (Vimeo va 8 euro per maand)*
 • Externe opslagruimte audio ( Soundcloud gratis tot 3 uur daarna € 8,25 per maand)*
 • Mollie (€0.29 per transactie)

*Deze kosten zijn optioneel en afhankelijk van wat voor soort content je wilt gebruiken in je leeromgeving.

Extra mogelijkheden

 • Woocommerce subscriptions (200 dollar per jaar) – Maakt betaling in termijnen mogelijk.
 • Moneybird koppeling (€49,- per jaar) – Als je Moneybird hebt, is er een mogelijkheid om je online shop te koppelen met Moneybird met een extra plugin. Hiermee worden facturen van je online shop automatisch in je administratie opgenomen.
 • Cartflows Pro (129 dollar per jaar) – Indien je meer dan 3 cursussen met bijbehorende salesfunnel wilt maken (Landingspagina, checkout and thank you page).


Wat heb ik minimaal nodig voor een online leeromgeving met Leanrdash?

Om een Learndash academy te bouwen heb je minimaal een WordPress website met WooCommerce shop en Learndash licentie nodig. Je kunt de content als tekst aanbieden, daarmee heb je geen video of audio hosting software nodig. Een mailingsysteem kan handig zijn om je cursisten automatisch een herinnering te verzenden, maar ook dit is optioneel. Om te starten met een basis academy ben je met een jaarlijks bedrag van ongeveer €300,- al op weg.

De meeste online cursussen die ik heb mogen bouwen waren gekoppeld aan een mailingsysteem en hadden videohosting. Daarvoor kom je uit op een geschat jaarlijks totaal bedrag tussen de €400-€500,-.

Mocht je het technische gedeelte willen uitbesteden dan komen daar natuurlijk nog kosten bij, die vindt je hier.

Mogelijkheden van Learndash

 • In je eigen huisstijl – Een online leeromgeving die naadloos aansluit op je huidige website. Met je eigen logo, kleuren en lettertypes.
 • Content dripping – Learndash heeft een mogelijkheid voor content dripping. Dit betekent dat jij zelf kunt instellen wanneer de lessen automatisch beschikbaar worden.
 • Meerdere cursussen & gebruikers – Je kunt een oneindig aantal cursussen kwijt in je leeromgeving en er zit geen grens aan het aantal gebruikers voor je cursus.
 • Quizen & toetsen – Er is een mogelijkheid om elke les af te sluiten met een quiz of toets én je kunt punten geven en certificaten toevoegen.
 • Tekst, video, audio of afbeeldingen – Je lessen kunnen verschillende soorten content bevatten. Zo kun je tekst, video, audio en afbeeldingen afwisselen. Je kunt zelfs nog werkboeken toevoegen.
 • Automatisch betaalsysteem – Met WooCommerce en Mollie koppel ik een automatisch betaalsysteem met Ideal aan je leeromgeving. Heb je ook Moneybird? Dan kan ik dit ook nog voor je koppelen.


Lees in dit artikel wat je allemaal nog meer nodig hebt: Online leeromgeving maken in WordPress.

Het bouwen van een online leeromgeving is niet niks. Het kost tijd en energie om het hele systeem in te richten en te laten werken. Heb je na het lezen van dit artikel besloten dat zelf bouwen niets voor jou is, bekijk dan wat ik voor je kan betekenen.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Startende ondernemer? Begin hier

E-mailcursus ”Marketing vanuit jouw authentieke zelf”.

 • 8 dagen lang aan de slag met de basis van jouw online marketing
 • Van ideale klant tot aanbod en het maken van een merk
 • Dagelijks 1 of 2 oefeningen