Video’s op learndash – Vimeo of Youtube

Veel van mijn klanten gebruiken vooral video’s in hun LearnDash leeromgeving. Videocontent is voor veel cursisten fijn, omdat ze hierdoor een betere connectie met je krijgen en jou echt als expert gaan zien. Met goede videohosting kun je je video’s veilig en snel online zetten, zonder dat je website er traag van wordt.


Waarom je video’s extern hosten een slimme keuze is

Video’s zijn zware bestanden. Als je ze direct op je leeromgeving plaatst, kan dat je website heel erg langzaam maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een externe videohost lost dat probleem voor je op: je uploadt je video’s naar hun platform en plaatst ze daarna via een embed-code in je leeromgeving. Zo blijft je website snel werken de video’s ook goed..


YouTube of Vimeo: welke past bij jou?

Ik adviseer mijn klanten vaak om te kiezen tussen YouTube en Vimeo. YouTube is gratis, Vimeo is een betaalde dienst. Laten we de voordelen en nadelen van beide even naast elkaar zetten.


1. YouTube

YouTube is dé grote naam in videostreaming. Het is niet alleen super makkelijk om je video’s te uploaden en te embedden op je website, maar het heeft ook een gigantisch bereik. Het is namelijk de op één na grootste zoekmachine ter wereld (na Google). Dat betekent dat, als je video’s goed geoptimaliseerd zijn met de juiste zoekwoorden en beschrijvingen, ze nieuwe mensen naar je cursus kunnen trekken.

YouTube is volledig gratis, wat natuurlijk een groot pluspunt is. Daarnaast biedt het automatische transcripties, wat handig is voor de toegankelijkheid van je content. Je kunt afspeellijsten maken en het is voor je cursisten gemakkelijk om zich te abonneren.

Maar YouTube heeft ook nadelen. Je video’s blijven altijd zichtbaar als YouTube-video’s, inclusief advertenties en aanbevelingen die misschien niet passen bij jouw cursus. Daarnaast is YouTube niet ideaal als je je video’s privé wilt houden. Er is altijd een risico dat je video’s gedownload of elders gedeeld worden, wat minder fijn is als je premium cursusmateriaal hebt.


2. Vimeo

Wil je wat meer investeren in je video’s? Dan is Vimeo een dé optie. Vimeo biedt een aanpasbare videospeler die mooi aansluit bij het design van je website, zonder dat het opvalt dat je video’s extern worden gehost. De videokwaliteit is heel goed en je kunt zelfs instellen wie de video’s mag bekijken, waardoor je video’s altijd goed beveiligt zijn.

Vimeo geeft je ook uitgebreide analytics. Zo kun je precies zien hoe lang je cursisten kijken en hoe betrokken ze zijn bij je content. Vimeo heeft naast een gratis versie ook een betaalde versie voor 8 euro per maand.


Welke past bij jou?

De keuze tussen YouTube en Vimeo hangt af van je eigen voorkeur en of je maandelijks geld wilt investeren in de beveiliging van je video’s . Ik raad mijn klanten altijd de betaalde versie aan, omdat je hiermee je video’s kunt afschermen zodat alleen je cursisten de video’s in jouw leeromgeving kunnen bekijken. Kies wat het beste past bij jouw budget.

Uiteindelijk ligt de keuze bij jezelf. Wil jij nou ook een Learndash Leeromgeving, kijk dan hier voor meer informatie.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Website

In 6 stappen je website lanceren

Het lanceren van een website super spannend, maar  kan soms ook wel voelen als een overweldigende stap. Een website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke

Lees meer »