Van loondienst naar eigen onderneming

Hoe ik van loondienst naar eigen onderneming ging? Het begon zo: eind 2019 verloor ik mijn baan vanwege een verhuizing van het bedrijf. Een onzekere periode brak aan waarin ik op zoek ging naar ander werk. Maar wat wilde ik nu eigenlijk? Ik wilde meer vrijheid, geen baan waarbij ik alleen maar ”klusjes” kon uitvoeren en iedereen alles maar op mijn bureau dropte. Mijn functie was Marketing coördinator, zonder ooit een opleiding voor marketing te hebben gevolgd maar wel met genoeg persoonlijke interesse in het onderwerp. Ik werkte bij een groot internationaal bedrijf en had me opgewerkt binnen de organisatie. Die werkhistorie dat zagen potentiële nieuwe werkgevers vast wel als een pluspunt. Ik besloot me daarom te richten op een functie als marketing medewerker. Na 3 afwijzingen waarbij meer dan 100 mensen gesolliciteerd hadden begreep ik dat het moeilijk zou worden om een nieuwe baan te vinden als marketing medewerker. Ik schreef me in voor een marketing opleiding en ronde deze in 2 maanden af, maar het vinden van een nieuwe baan lukte nog niet echt.

De eerste kennismaking met het beroep Virtueel Assistent

Terwijl ik met vriendinnen sprak over mijn worsteling en vertelde dat ik het liefst een combinatie van secretaresse met marketing zou willen doen, wees een vriendin me op een functie als Virtueel Assistent. ‘’Echt wat voor jou’’ zei ze. Ik was eerst nog wat terughoudend, kan ik dat wel? ”Je onderschat jezelf”, kreeg ik te horen. Dat zette me aan het denken, en eenmaal thuis ging ik meteen zoeken naar informatie.

Een virtueel assistent is een zzp’er die vanuit huis werkt en door een bedrijf of ondernemer ingehuurd kan worden om administratieve en marketing taken uit te voeren. Hé, dat paste precies in het plaatje wat ik voor me zag. En dan ook nog eens virtueel, wat betekende dat ik vanuit huis kon werken, flexibel mijn uren kon inplannen en veel afwisseling zou hebben. Het klonk perfect!

Mijn omgeving was het er helaas niet meteen mee eens, en vond het nogal een gewaagde zet om een eigen bedrijf te starten vanuit niets, zonder een vaste baan erlangs. ‘’Wie zegt dat je meteen genoeg klanten hebt?’’. ’’Je moet wel een inkomen hebben’’. ‘’Verzekeren voor zzp’ers is hartstikke duur’’ Mijn eerste enthousiasme werd al snel gedempt.

Toch maar op zoek naar een andere baan dan. Wonder bij wonder had ik na 2 maanden thuis, via-via al iets nieuws gevonden. Maar goed ook, want ik was het zat! Niets voor mij om thuis te zitten en niks te doen te hebben, ik werd er alleen maar lui van. Na 2 weken bij mijn nieuwe werkgever was het me echter al duidelijk, dit ging niets worden. De baan was totaal niet wat ik ervan verwacht had, en dat was een behoorlijke domper.

De start van een nieuw hoofdstuk – van loondienst naar eigen onderneming

Ik besloot het onderwerp ‘’Virtueel Assistent’’ thuis nogmaals bespreekbaar te maken en gelukkig was mijn man het eens met mijn keuze om hiermee te starten! Diezelfde dag nog heb ik me aangemeld voor een opleiding Binnen 10 weken een lopend VA bedrijf bij de academie voor virtuele professionals. Voor mij de start van een nieuw hoofdstuk, eindelijk van loondienst naar eigen onderneming, iets waar ik stiekem al lang over droomde. Het is spannend maar vooral heel erg leuk en uitdagend! Ik volg mijn gevoel en doe wat ik leuk vind, mocht het toch misgaan, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd!

Daden leiden misschien niet altijd tot geluk, maar er bestaat geen geluk zonder daden. Benjamin Disraeli, voormalig premier Groot-Brittannië

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant