Top drie voordelen van authentiek zijn

Authentiek zijn is één van de makkelijkste en tegelijkertijd moeilijkste dingen die er zijn, als je het mij vraagt. Echt trouw zijn aan wie je bent, comfortabel met jezelf zijn en je niet laten beïnvloeden door je omgeving. Voor de één is het heel gemakkelijk, voor de ander juist moeilijk. Ik ben meer van de laatste garde.

Al jong in mijn leven heb ik onbewust besloten, dat mezelf constant aanpassen aan mijn omgeving, de beste overlevingsstrategie was. Niet meer mezelf zijn, maar een versie van wie ik dacht dat mijn omgeving wilde dat ik was. Ik raakte mijzelf, mijn authentieke ik, kwijt. Ik wist niet meer wat ik leuk vond, haalde nergens energie uit en kwam in een negatieve spiraal. Het ergste is nog, dat deze strategie nooit echt goed gewerkt heeft voor mij.

Een aantal jaren geleden barste de bom! Ik kon niet meer, ik was moe en klaar met al dat neppe gedoe. (Ik had dan ook de grootste hekel aan mensen die niet eerlijk waren en een perfecte versie van zichzelf lieten zien —> spiegeltje?) Na jaren van holistische therapieën, coaching en doorzettingsvermogen, werk ik er nu aan om zoveel mogelijk authentiek te zijn. De beste versie van mezelf, met ups en downs. En die overlevingsstrategie om mezelf onzichtbaar te maken, daar werk ik nu aan door zichtbaar te zijn.

Dat zichtbaar zijn kan heel lastig zijn, vooral wanneer je een bedrijf hebt, en je jezelf wilt laten zien op social media, maar je twijfelt over hoe je overkomt. Misschien kunnen de onderstaande voordelen je helpen een aansporen meer van jezelf te laten zien.

 Voordeel 1 van authentiek zijn – Je kunt jezelf zijn

Het is écht lachen om de grap van een vriend of vriendin, je veilig voelen om je ideeën te uiten en anderen aanmoedigen om zichzelf te zijn. En als je écht helemaal jezelf kunt zijn, helemaal bij jezelf kunt blijven, dan is er niets wat jou nog kan stoppen. Ja, je kunt het nog steeds vervelend vinden als iemand een vervelende opmerking maakt, maar je kunt het ook makkelijker loslaten.

 Voordeel 2 van authentiek zijn – Je trekt mensen aan die bij je passen

Geen klanten waarbij je het gevoel hebt, dat het niet lekker loopt. Of personen die constant bij je terug komen met hulpvragen zonder je te bedanken of iets terug te geven, want die haken niet meer in op je energie. Die voelen aan dat ze dat bij jou niet gaan krijgen. De mensen die wel resoneren met jouw energie, en voelen dat jij ze echt kunt helpen, die gaan op je pad komen.

Voordeel 3 van authentiek zijn – Je bent origineel

Als je écht jezelf bent, ben je sowieso origineel, want er bestaat maar één JIJ! Alles wat je doet, doe je met je eigen ‘’sausje’’ eroverheen en dat is altijd origineel. Niemand praat zoals jij praat, ziet er exact hetzelfde uit als jij en niemand geeft uitleg of antwoord op vragen zoals jij.

 De grootte valkuil

Als je het lastig vindt om authentiek te zijn, is er ook een valkuil. Je kunt kritiek krijgen, wat wellicht kan voelen als kritiek op je persoonlijkheid. Jij hebt iets gemaakt wat helemaal uit jezelf komt, en dan zegt iemand dat het niet goed is. Heel vervelend! Onthoud dan: elke persoon heeft een eigen persoonlijke bibliotheek van emoties. Deze emoties kunnen opgeroepen worden door iets wat iemand anders zegt. Wordt de persoon door iets wat jij zegt getriggerd en boos, onthoud dan dat dit iets zegt over die persoon en niet over jouw. Het is aan de persoon om te onderzoeken wat jouw boodschap met hem of haar doet. Niet jouw probleem dus. En zoals Martien Meiland zegt: MIJ NIET BELLEN! 😛

Er is niks mooiers dan jezelf zijn toch? Ook voor mij is dit nog steeds lastig, maar met een vastbesloten mindset gaat dit lukken. Dat gun ik jou ook!?

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Startende ondernemer? Begin hier

E-mailcursus ”Marketing vanuit jouw authentieke zelf”.

  • 8 dagen lang aan de slag met de basis van jouw online marketing
  • Van ideale klant tot aanbod en het maken van een merk
  • Dagelijks 1 of 2 oefeningen