Online leeromgeving bouwen in WordPress

Een online cursus op je eigen online leeromgeving maken in WordPress. Het is momenteel helemaal hot! Want ja, wie wil er nu niet geld verdienen terwijl je slaapt.? Was het maar zo gemakkelijk! Er zijn nogal een aantal stappen die je moet doorlopen om je eigen online cursus of training te maken. Naast heel veel tijd en enig technisch inzicht, zul je ook nog een goed idee moeten hebben voor een cursus onderwerp. Hoe dat allemaal werkt vertel ik je in dit blog.

In dit artikel:

– Wat is een online leeromgeving
– Hoe maak je zelf een online programma
– Stappenplan online cursus maken
– Hoe verkoop je je online cursus
– Welke plug-ins heb je nodig voor je online cursus in WordPress
– LearnDash in combinatie met WooCommerce
– LearnDash in combinatie met Elementor
– Wat zijn de kosten voor het bouwen van een online leeromgeving met LearnDash
– Zelf doen of een expert of specialist inschakelen
– Nederlandse ondersteuning voor jouw LearnDash omgeving
– Voorbeeld van mijn LearnDash omgeving


Wat is een online leeromgeving

Een online leeromgeving is een omgeving op je WordPress website of op een subdomein van je huidige website. Op deze omgeving kun jij je eigen gemaakte online training verkopen. Deze leeromgeving werkt ongeveer hetzelfde als je website en kan helemaal in jouw eigen huisstijl opgemaakt worden. Jouw klanten kunnen een online training kopen via de webshop die gekoppeld is aan jouw online leeromgeving en krijgen vanuit daar automatisch inloggegevens voor je online training. Dit gehele proces kan geautomatiseerd worden, van aankoop van de training tot het aanmaken van een factuur in je boekhouding met Moneybird en opvolging per email.


Hoe maak je zelf een online programma

Voordat je gaat beginnen met een online leeromgeving maken in WordPress, zul je eerst een online programma moeten maken. Dit programma kan een video, audio of geschreven cursus of een training zijn. Er zijn een aantal essentiële dingen waar je aan moet denken als je een online cursus gaat maken:

  • Naar wat voor soort antwoorden is mijn klant op zoek? Wat is het probleem dat ze opgelost willen hebben?
  • Waar heb ik veel kennis over en waar kan ik gemakkelijk iemand mee helpen?
  • Welke terugkerende vragen krijg ik steeds welke gemakkelijk in een online programma verwerkt kan worden?

Als je antwoord hebt op deze vragen, dan kun je verder met het maken van je cursus.


Stappenplan online cursus maken

  1. Bedenk het ontwerp van je cursus
  2. Doe een marktonderzoek om te kijken of je klanten ook echt op zoek zijn naar het soort cursus dat jij wilt gaan aanbieden
  3. Bedenk wat het gewenste resultaat is als de cursist de cursus heeft afgerondà Wat heeft ze geleerd?
  4. Maak een opzet voor je cursus
  5. Schrijf de content voor je cursus uit
  6. Bedenk een titel voor je cursus
  7. Maak titels en omschrijvingen voor de hoofdstukken
  8. Voeg omschrijvingen en titels voor lessen toe
  9. Maak per les een opdracht die je cursist kan uitvoeren
  10. Maak een powerpoint, video’s, geluidsopnames of geschreven tekst voor je cursus
  11. Zoek afbeeldingen om het geheel visueel te versterken
  12. Maak alle bijlages en opdrachten
  13. Zoek een ontwerper voor het bouwen van je online leeromgeving of ga zelf aan de slag met het bouwen van je leeromgeving
  14. Zoek pilot klanten voor je training
  15. Zet alle content in de leeromgeving en check of alles klopt en werkt
  16. Bepaal je prijs
  17. Maak een verkooppagina
  18. Verzamel reviews van je pilot klanten
  19. Start met het lanceren en verkopen van je cursus
  20. Denk na over een eventueel affiliate programma


Hoe verkoop je je online cursus?

Er zijn verschillende manieren om je online cursus te verkopen. Hou er wel rekening mee dat een klant gemiddeld 7x in aanraking moet zijn gekomen met jou en jouw content voordat hij of zij geneigd is iets bij je te kopen. De Know-Like-trust factor.


Bloggen

Je kunt gaan bloggen over de onderwerpen die je in je cursus behandelt en hier goed op inspelen met SEO. Deze methode kost wel tijd en het zal langer duren voordat je resultaat ziet. Je zult veel blogs moeten schrijven die ook echt inhaken op de vragen van je potentiële klant, daarnaast moet je voldoende bezoekers op je website krijgen die de blogs lezen. Dit kun je een boost geven door je blogs te publiceren via Pinterest.


Community

Ga op zoek naar een community op Facebook of LinkedIn in jouw. Neem actief deel in deze community, beantwoord vragen, reageer op berichten en plaats af en toen een linkje of verwijzing naar jouw cursus. Het voordeel van deze tactiek is dat je geen hele artikelen hoeft te schrijven maar wel extra bezoekers naar je website kunt trekken.


Adverteren

De laatste en meest kostbare opties is adverteren. Deze optie is ideaal als je precies weet wie je doelgroep is en hoe je ze kunt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld adverteren op social media kanalen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn of op Google. Deze optie werkt het snelst, maar is ook het meest risicovol. Je zult eerst een bedrag moeten investeren voordat je resultaat zult zien, en verkoop van je cursus is geen garantie.


Een online leeromgeving maken in WordPress – welke plug-ins heb je nodig?

De plug-ins die je nodig hebt als je met Learndash een online leeromgeving op je WordPress website wilt bouwen, zijn geheel afhankelijk van je wensen. Naast het aanbieden van standaard cursussen, zijn er ook uitbreidingsmogelijkheden zoals een actieve community waar je cursisten met elkaar kunnen communiceren.

Daarnaast zijn er ook verschillende opties om je online leeromgeving te personaliseren in je eigen huisstijl. Denk aan een visual customizer & ultimate addons voor elementor.

Wil je je cursisten de mogelijkheid geven om notities te maken en rechtstreeks vragen aan je te stellen. Dan heb je plug-ins nodig zoals LearnDash Notes en Private Sessions nodig.

Heb je Active Campaign of Mailchimp, dan kun je deze systemen koppelen aan WooCommerce en wordt de cursist na betaling automatisch toegevoegd aan een mailinglijst. Staat de cursist in de mailinglijst, dan heb je een mogelijkheid om een e-mailfunnel te starten.

Zo zijn er nog tig van opties om je online leeromgeving te personaliseren. Het beste is om op voorhand al wat onderzoek te doen naar wat je precies wilt qua functionaliteiten en daarna uit te zoeken welke plug-ins je daarvoor nodig hebt.


Wil je alleen de basis dan heb je deze plug-ins zeker nodig:

  • Learndash
  • Elementor (Pro) of iets vergelijkbaars
  • WooCommerce – voor de online shop
  • LearnDash LMS- WooCommerce integration
  • Mollie betalingen voor WooCommerce of iets vergelijkbaars – voor de betaling
  • Loco Translate voor de vertaling
  • Cartflows – om verkooppagina’s te maken
  • Contactform 7
  • Wordfence – voor de beveiliging
  • Caching plug-in


Learndash in combinatie met WooCommerce

Als je WooCommerce op je Learndash omgeving hebt geïnstalleerd, dan kun je deze koppelen met een betaalservice zoals Mollie. De klant kan dan via de online leeromgeving de cursus aankopen en meteen afrekenen met Ideal, creditcard of een andere optie kiezen. De betaling verloopt dan via Mollie, die het weet automatisch op jouw bankrekening stort.

Heb je ook nog een Moneybird boekhoudpakket, dan kun je met een extra licentie van extension tree je boekhouding koppelen met Mollie en WooCommerce. Op deze manier wordt er automatisch een factuur aangemaakt in je boekhouding en hoef je geen handmatige acties meer te doen. De klant krijgt na aankoop automatisch de factuur en de inloggegevens per mail verzonden.


Learndash in combinatie met Elementor Pro

Elementor Pro is een pagebuilder en ideaal om te gebruiken als standaard pagebuilder in samenwerking met Learndash. Naast het feit dat Elementor Pro gewoon een heel fijn programma is om mee te bouwen, werkt het ook nog eens feilloos samen met Learndash. Elementor heeft verschillende standaard sjablonen waarmee je gemakkelijk een ontwerp voor je cursussen, lessen en quizzen kunt maken.


Wat zijn de kosten voor het bouwen van een online leeromgeving met Learndash?

Je hebt een aantal standaard licenties nodig voor het bouwen van je online leeromgeving. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende uitbreidingen zoals ik eerder in dit artikel al vertelde. Ik heb de basis kosten hieronder voor je op een rijtje gezet.


Jaarlijks terugkerende kosten:

  • Elementor Pro licentie 49 dollar
  • LearnDash licentie 159 dollar

*Standaard hosting & domeinkosten die je voor je website al hebt.


Maandelijks terugkerende kosten:

  • Active Campaign abonnement €25 per maand
  • Video’s via Vimeo (voor op je online leeromgeving) €16 per maand
  • Mollie kosten 0,01 cent per verkoop (ong.)


Zelf doen of een expert of specialist inschakelen?

Je kunt natuurlijk zelf helemaal gaan uitzoeken hoe je de online leeromgeving in elkaar moet zetten. Als je een beetje handig bent met technische ‘’dingen’’ en je vind het leuk om het te leren, dan zou ik dat zeker aanraden. Het nadeel van zelf bouwen is dat je uren kwijt bent om het systeem helemaal te leren kennen. Deze kostbare uren kun je dan niet verkopen aan potentiële klanten.

Het voordeel van het zelf doen is natuurlijk by far: het kost je minder geld. Maar is dat echt zo? Als je de tijd die je besteed aan het uitzoeken en instellen van het systeem gaat omrekenen naar je uurtarief, dan is het toch best kostbaar. Zeker ook als je tijd gebruikt die je anders met je gezin had doorgebracht.

Als je je online leeromgeving laat bouwen door een Learndash expert of Learndash specialist, dan weet je zeker dat je systeem technisch helemaal goed ingericht is. Daarnaast heb je een back-up als je eventueel tegen problemen aan loopt terwijl de omgeving al draait. Ook weet een expert vaak beter welke opties er mogelijk zijn en welke extra functionaliteiten je nog kunt benutten.


Nederlandse ondersteuning voor jouw Learndash omgeving

Learndash is van origine natuurlijk een Amerikaans bedrijf. Dit betekent dat de documentatie en ondersteuning ook in het Engels gegeven wordt. Heb je een Nederlandse Learndash expert of specialist waarbij je je online leeromgeving hebt laten bouwen, dan heb je altijd Nederlandse support. Handig voor wanneer je niet zo goed bent in Engels lezen en schrijven.


Voorbeeld van een LearnDash omgeving

Ben je na het lezen van dit hele artikel benieuwd naar hoe een online omgeving met LearnDash eruit kan zien?

Academy sarah hofman

Het bouwen van een online leeromgeving is niet niks. Het kost tijd en energie om het hele systeem in te richten en te laten werken. Heb je na het lezen van dit artikel besloten dat zelf bouwen niets voor jouw is, bekijk dan wat ik voor je kan betekenen.  

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Website

In 6 stappen je website lanceren

Het lanceren van een website super spannend, maar  kan soms ook wel voelen als een overweldigende stap. Een website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke

Lees meer »