Heel fijn als je veel websitebezoekers hebt, maar als ze nooit iets kopen of contact met je opnemen, dan heb je er niets aan. Dus hoe zorg je er nu voor dat je websitebezoekers ook actie ondernemen op je website? Met deze 5 tips kom je al een heel eind!
Verbeter de klantbeleving
Voordat je een website gaat bouwen is het goed om te bedenken wat je precies van de bezoeker wilt. Maar zeker ook als je website al klaar is en nog niet genoeg of geen conversie oplevert, kan het goed zijn om de klantreis nog eens na te lopen.
Bekijk je homepage en beantwoord de volgende vragen:
- Waar wil je de aandacht op vestigen, wat is het meest belangrijkste element op je homepage?
- Wat verwacht je dat de bezoeker op je website doet en is dit duidelijk voor je bezoeker?
Een handige manier om hierachter te komen is door een 3-tal mensen, bij voorkeur iemand die je website nog nooit gezien heeft en je bedrijf niet kent, je website ong. 10 sec. te laten zien en daarna te vragen wat hun is opgevallen. Niet iedereen kijkt hetzelfde naar een website, het is dus het handigst als je verschillende mensen met verschillende achtergronden laat kijken. Zo krijg je wellicht nog een nieuwe invalshoek.
Vraag daarna:
- Wat is je opgevallen
- Welke tekst heb je gezien/gelezen
- Welke afbeelding of element heb je gezien?
- Waar denk je dat de website om gaat? Welk product of dienst verkoop ik?
Als je deze vragen beantwoord hebt, kun je nagaan of je website duidelijk is voor bezoekers die jou en je bedrijf nog niet kennen. Maak een overzicht van de pagina’s waar je de klant naartoe wilt laten bewegen en welke elementen daarvoor het meest moeten opvallen. Pas deze wijzigingen toe op je website.
Schrijf prikkelende titels en maak bezoekers nieuwsgierig
Je bezoeker is op je website gekomen omdat hij of zij op zoek is naar het antwoord op een vraag. Je wilt daarom dat je bezoeker zich meteen herkent in de teksten op je website. Gebruik woorden die jouw klant ook zou gebruiken, zo ben je herkenbaarder en is het gemakkelijker om meteen een connectie te maken. Je wilt je potentiële klant het gevoel geven jij de oplossing hebt voor haar probleem, en dat haar behoefte om dit gevoel te veranderen opgelost zal worden met jouw product of dienst.
Het draait niet enkel om 1 tekst, het draait om alle teksten op je website bij elkaar. Je wilt dat je website antwoord geeft op de volgende vragen:
- Wat voor probleem los je op?
- Hoe zorg jij ervoor dat dit probleem wordt opgelost?
- Welke behoefte lost jouw product/dienst op?
- Hoe voelt de klant zich nadat hij of zij jouw product heeft gekocht?
- Wat kan de klant tegenhouden om jouw product of dienst te kopen?
- Wat frustreert de klant op dagelijkse basis?
- Waar verlangt de klant op dit moment het meest naar?
Geef in je teksten antwoord op bovenstaande vragen en speel in op behoeftes of verlangens van je bezoeker. Deze teksten kun je ondersteunen met behulp van herkenbare afbeeldingen of kleuren. Als de bezoeker zichzelf herkent, is de kans groter dat ze wat langer blijft rondkijken op je website.
Maak gebruik van call to action knoppen
Ik had het net al even over je verwachting van de bezoeker die op je website komt. Wat wil je dat ze op je website doet? Naar een volgende pagina klikken, je blog lezen, een product kopen of contact opnemen? Maak hiervoor gebruik van opvallende call to action knoppen waarmee je de bezoeker uitdaagt en prikkelt om verder te klikken. Gebruik bij voorkeur een contrasterende kleur die extra opvalt en een tekst die uitnodigt om verder te klikken.
Link interne blogberichten en pagina’s aan elkaar
Hoe langer je bezoeker op je website blijft, hoe beter dit voor je SEO resultaten zal zijn. Het betekend namelijk dat je bezoeker je website interessant vindt en graag meer wil weten. Door blog berichten en pagina’s aan elkaar te linken, kun je je bezoeker door je website heen leiden en steeds smeer informatie geven. Zo bouw je aan je expertstatus en bevredig je een behoefte van je klant naar meet informatie of inzicht. Dit doe je door in je blog berichten, woorden te highlighten met links naar andere blog berichten of pagina’s.
Heb je ergens op je website en link gedeeld naar een externe website? Zorg er dan voor dat deze link is ingesteld op openen in nieuw tabblad. Zo blijft de bezoeker op je website en heb je meer kans dat ze verder rondkijkt op je webiste.
Beperk pop-ups en advertenties
Er is niks mis met een subtiele nieuwsbrief pop-up als je je bezoeekr een goede reden geeft om zich aan te melden, bijv. met een gratis weggever. Veel meer dan dit zou ik niet gebruiken omdat het je site onnodig druk en rommelige kan maken. Je bezoeker wordt overweldigd door de elementen en kan last krijgen van keuzestress. Beperk afleidingen daarom tot een minimum.
Heb je nu het gevoel dat je wat dingen wilt wijzigen op je website, maar te weinig tijd om dit zelf te doen? Let me know! Met een strippenkaart of website redesign kan ik dit voor je oppakken.