Hoe werkt een online cursus?

Wil je graag doorlopend je kennis delen in de vorm van een online cursus, maar vraag je je af: hoe werkt een online cursus? Dan moet je dit artikel zeker lezen. Ik werk zelf vooral met Learndash, dit is naast Huddle en Teachable één van de meest populaire tools op dit moment in Nederland. In dit artikel ga ik in op de grote lijnen van hoe Learndash werkt.

Inschrijven voor een online cursus

Het inschrijven voor een online cursus met Learndash hangt af van hoe je Learndash hebt ingesteld en welke plug-in’s gebruikt worden. Zo kun je gebruik maken van WooCommerce in combinatie met Mollie, maar kan het bijv. ook met Plug and Pay of Stripe. Ik werk zelf altijd met WooCommerce & Mollie. In de basis is het schrijfproces vaak wel hetzelfde:

  1. De potentiële klant bezoekt je website en wordt vanaf daar doorgestuurd naar je leeromgeving. Daar kunnen ze kiezen uit één of meerdere cursussen. Als ze op de cursus klikken kunnen ze aanvullende informatie bekijken, een overzicht van de inhoud bekijken (optioneel) of al gratis een eerste les of hoofdstuk volgen (optioneel). Dat laatste is trouwens een hele fijne manier om de gegevens van je klant al te verzamelen, want ze zullen eerst een account moeten aanmaken om de gratis les of het hoofdstuk te volgen. Waarna jij een automatische e-mailreeks kunt laten starten om de klant over de drempel te halen om de cursus te kopen.
  2. Nadat de klant een cursus heeft geselecteerd, vult hij/zij de persoonlijke gegevens, zoals naam, e-mailadres en adres gegevens in. Daarna komt de klant op een betaalpagina waar hij of zij de cursus kan aankopen. Dit kan een eenmalige betaling zijn of een abonnementsmodel, afhankelijk van hoe de cursus is opgezet.
  3. Na het afronden van de registratie en betaling krijg de klant toegang tot de cursusinhoud. Hiermee kan hij of zij direct beginnen met de lessen. Het is ook mogelijk om in te stellen dat je als eigenaar eerst handmatig toegang moet geven tot de cursus. Daarnaast kun je ‘’Dripping’’ instellen, hierbij wordt er bijv. elke week of elke maand een les of hoofdstuk vrijgegeven.
  4. Als eigenaar van de leeromgeving ontvang je een e-mail zodra een nieuwe klant zich heeft ingeschreven op de cursus.
  5. LearnDash houdt de voortgang van studenten bij, zodat je kunt zien welke lessen de klant heeft voltooid en welke nog moeten worden gedaan. Dit kan tevens gekoppeld worden aan een e-mailmarketingsysteem waarbij de klant op een vast moment een ‘’herinnering’’ mail krijgt.
  6. Het is ook mogelijk om aan het einde van de cursus een certificaat te maken of om een nieuwe e-mailreeks te starten voor een ander product.

Wat zijn de voordelen van learndash?

  1. Je kunt verschillende soorten inhoud toevoegen, zoals tekst, video’s, audio en quizzen.
  2. Je kunt bepalen wanneer een specifieke les beschikbaar wordt voor de klant. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks worden vrijgegeven of op basis van de voortgang van de klant.
  3. Je kunt de voortgang van je klanten volgen. Je kunt zien welke lessen ze hebben voltooid, hun scores voor quizzen bekijken en statistieken bijhouden om de prestaties van individuele klanten en groepen te analyseren.
  • Je kunt eenvoudig beoordelingen en feedback geven aan studenten. Je kunt quizzen maken om kennis te evalueren en scores toe te kennen. Met een extra plug-in kunnen klanten vragen stellen en feedback ontvangen op hun opdrachten en taken.
  • De hele leeromgeving is op te maken in je eigen huisstijl en kan naadloos overlopen van je website naar je leeromgeving.

Het gebruik van LearnDash voor het maken van online cursussen biedt heel veel mogelijkheden om een interactieve leerervaringen te maken. Ik kan je helpen bij het bouwen van een succesvolle online leeromgeving met learndash. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het creëren van je online cursus met LearnDash!

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Startende ondernemer? Begin hier

E-mailcursus ”Marketing vanuit jouw authentieke zelf”.

  • 8 dagen lang aan de slag met de basis van jouw online marketing
  • Van ideale klant tot aanbod en het maken van een merk
  • Dagelijks 1 of 2 oefeningen