Hoe maak je je website toegankelijk

Toegankelijkheid is een superbelangrijk onderdeel van je websiteontwerp, want je wilt natuurlijk dat iedereen – inclusief mensen met een beperking – toegang hebben tot je site en deze zonder problemen kan gebruiken.


6 Tips om Je Website Toegankelijk te Maken

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar veel van deze stappen zijn eigenlijk vrij simpel en horen gewoon bij goed webdesign. Een intuïtieve website is per definitie al toegankelijk, maar er zijn een paar extra dingen waar je rekening mee kunt houden.


1. Gebruik duidelijke en simpele taal

Zorg dat de teksten op je website makkelijk te begrijpen zijn. Vermijd ingewikkeld jargon en schrijf helder. Als schrijven niet je sterkste kant is, huur dan een copywriter in.


2. Voeg alternatieve tekst toe aan afbeeldingen

Alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding die slechtziende gebruikers helpt om te begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Telkens als je een afbeelding uploadt naar je site, voeg dan een relevante beschrijving toe. Dit is niet alleen goed voor toegankelijkheid, maar ook voor SEO (hoera, dubbel voordeel!). Gebruik trefwoorden alleen als ze écht relevant zijn voor de afbeelding, anders ondermijn je het doel van alt-tekst.


voeg een alt tekst toe
Voeg een alt-tekst toe aan je afbeeldingen


3. Maak je site toetsenbordvriendelijk

Veel mensen met een beperking navigeren alleen met een toetsenbord. Zorg dat ze alle onderdelen van je website kunnen bereiken zonder muis. Een simpele test: probeer eens door je eigen website te navigeren met alleen je toetsenbord. Gebruik de TAB-toets om vooruit te gaan, SHIFT + TAB om terug te gaan, en ENTER om op links te klikken. Werkt dat soepel? Top! Zo niet, dan weet je waar je nog wat kunt verbeteren.


4. Gebruik koppen en labels op de juiste manier

Koppen en labels helpen bezoekers (en zoekmachines) om de structuur van je pagina’s te begrijpen. Gebruik koppen zoals h1, h2 en h3 op de juiste manier, zodat je site duidelijk en logisch is. Een fout die ik vaak zie, is meerdere h1-koppen op één pagina of helemaal geen koplabels gebruiken. Dit maakt je site onoverzichtelijk en slecht vindbaar, dus dat wil je echt vermijden.


5. Zorg voor ondertiteling en transcripties

Heb je video’s of audiocontent op je website? Zorg dan dat je ondertiteling en transcripties aanbiedt. Dit is een must voor doven en slechthorenden, maar ook handig voor mensen die even geen tijd hebben om je video te bekijken en liever snel door de tekst scannen. Tools zoals Rev of automatische AI-tools maken het tegenwoordig heel makkelijk om dit te regelen, maar lees het wel even na om fouten eruit te halen.


6. Gebruik voldoende kleurcontrast

Goede contrasten zorgen ervoor dat de tekst op je website makkelijk leesbaar is, vooral voor mensen met een visuele beperking. Denk bijvoorbeeld aan witte tekst op een donkere achtergrond of andersom. Wil je weten of je contrast sterk genoeg is? Maak eens een screenshot van je site en zet hem in grijstinten. Kun je de tekst nog steeds makkelijk lezen? Zo niet, dan weet je wat je kunt aanpassen.


Check het kleurcontrast met de accessible web checker


Hoe test je de toegankelijkheid van je website?

Nu je deze tips hebt toegepast, is het tijd om te testen of je website echt toegankelijk is. Een handige gratis tool hiervoor is WAVE. Voer je URL in en zie meteen welke verbeterpunten er nog zijn.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Website

In 6 stappen je website lanceren

Het lanceren van een website super spannend, maar  kan soms ook wel voelen als een overweldigende stap. Een website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke

Lees meer »