Hoe maak je je website toegankelijk voor alle bezoekers?

Een website moet niet alleen mooi zijn, maar ook gebruiksvriendelijk voor iedereen. Het toegankelijk maken van je website voor alle bezoekers is van belangrijk want zo zorg je ervoor dat iedereen, inclusief mensen met een beperking, de inhoud en functionaliteit van je site kan gebruiken.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor en zijn er inmiddels verschillende technieken en best practices beschikbaar om ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor iedereen.


Toegankelijkheid in een notendop

Een van de eerste stappen is om ervoor te zorgen dat de website een goed contrast biedt tussen tekst en achtergrond, zodat mensen met visuele beperkingen de inhoud gemakkelijk kunnen lezen. Daarnaast is het belangrijk om een alternatieve tekst toe te voegen aan afbeeldingen, zodat mensen die gebruikmaken van schermlezers toch kunnen begrijpen wat er op de foto staat.

Een andere belangrijke factor is de navigatie van de website. Het moet eenvoudig en intuïtief zijn, zodat alle gebruikers gemakkelijk door de verschillende pagina’s kunnen navigeren. Dit kan worden bereikt door logische koppen en een duidelijke menustructuur te gebruiken.


Waar moet je op letten?


Gebruik een toegankelijk ontwerp

Begin met een ontwerp dat vanaf het begin rekening houdt met toegankelijkheid. Denk na over kleurgebruik, contrastverhoudingen, lettergrootte en de indeling van de pagina.


Semantische HTML

Gebruik semantische HTML-elementen om de structuur van je pagina duidelijk te maken. Gebruik bijvoorbeeld koppen (h1, h2, h3, enz.) om de hiërarchie van de inhoud aan te geven.


Alternatieve tekst voor afbeeldingen

Voeg beschrijvende alternatieve tekst (alt-tekst) toe aan alle afbeeldingen op je site. Deze tekst moet de inhoud en functie van de afbeelding beschrijven voor mensen die de afbeeldingen niet kunnen zien.


Toetsenbordnavigatie

Zorg ervoor dat alle functionaliteit van je website met een toetsenbord kan worden bediend, zonder dat een muis nodig is. Test dit door de site te navigeren met alleen de tabtoets.


Contrast en kleuren

Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en de achtergrond om de leesbaarheid te verbeteren, vooral voor mensen met visuele beperkingen. Vermijd het gebruik van alleen kleur om informatie over te brengen.


Video-ondertitels en audiodescripties

Als je video’s op je website hebt, voeg dan ondertitels toe voor doven en slechthorenden en zorg voor audiodescripties voor video’s die visuele informatie bevatten.


Formulieren

Maak formulieren gemakkelijk te begrijpen en in te vullen. Voeg labels toe aan invoervelden en geef duidelijke instructies. Zorg ervoor dat foutmeldingen duidelijk en begrijpelijk zijn.


Leesbare tekst

Gebruik leesbare lettertypen en zorg ervoor dat de tekst niet te klein is. Geef gebruikers de mogelijkheid om de lettergrootte aan te passen als dat nodig is.


Navigatie

Bied duidelijke en consistente navigatie op je site. Gebruik duidelijke kopteksten en menu’s. Overweeg ook het gebruik van broodkruimelpaden om de locatie op de website aan te geven.


Vergroot je bereik

Toegankelijkheid is niet alleen vanuit ethisch oogpunt belangrijk, maar ook vanuit zakelijk perspectief. Door je website toegankelijk te maken vergroot je je bereik en maak je het mogelijk voor meer mensen om jouw producten of diensten te ontdekken.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Website

In 6 stappen je website lanceren

Het lanceren van een website super spannend, maar  kan soms ook wel voelen als een overweldigende stap. Een website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke

Lees meer »

Startende ondernemer? Begin hier

E-mailcursus ”Marketing vanuit jouw authentieke zelf”.

  • 8 dagen lang aan de slag met de basis van jouw online marketing
  • Van ideale klant tot aanbod en het maken van een merk
  • Dagelijks 1 of 2 oefeningen