DIY website – vermijd deze 10 design fouten

Heb jij je eigen website gebouwd? Dan is dit blog zeker een aanrader voor jou. Vermijd deze 10 design fouten op je website zodat je website er professioneel uitziet en je bedrijf professioneel overkomt.
Te veel verschillende lettertypes en een slechte opmaak

Maak je gebruik van meerdere lettertypes op je website? Zorg er dan voor dat ze mooi op elkaar zijn afgestemd. Gebruik niet meer dan 3 verschillende lettertypes en geef de body tekst altijd hetzelfde lettertype. Door veel verschillende lettertypes door elkaar te gebruiken, kan je website amateuristisch overkomen. Een eerste indruk kun je maar één keer maken, en die wil je goed maken.

Zorg er bij de opmaak voor dat alinea’s mooi zijn opgesplitst, gebruik koppen en subkoppen om het voor je websitebezoeker gemakkelijk te maken om je website te ‘’scannen’’.


Onprofessionele foto’s

Heb je geen professionele foto’s laten maken? Dan zijn stockfoto’s een handig alternatief. Zeker als je in een specifieke branche zit, kan een stockfoto op de achtergrond precies uitstralen wat je nodig hebt. Maar laten we eerlijk zijn, een websitebezoeker wil met JOU samenwerken, niet met een model op een stockfoto. Zeker als je een zzp ‘er bent, dan kan dit een enorm verschil maken.

Zoek een goede fotograaf waarbij je je op je gemak voelt. Dit zorgt voor échte foto’s die je graag op je website wilt laten zien.


Te veel pagina’s

Hoe meer keuze, hoe meer verwarring, hoe sneller een bezoeker afhaakt. Heb je een navigatiemenu met meer dan 10 pagina’s, dan is de kans groot dat je potentiële klant afhaakt. Houd het simpel. Laat enkel: home, over, services, eventueel blog en contact zien. Alle andere pagina’s kun je in de footer van je website plaatsen.

Je kunt vanuit de hoofdpagina’s dan verwijzen naar de andere pagina’s. Heb je veel verschillende diensten, houd de tekst van kort en bondig en probeer zoveel mogelijk op 1 pagina samen te voegen. Eventueel kun je vanuit deze ‘’overzichtspagina’’ doorlinken naar een pagina met meer details.


Slechte mobiele weergave

Wie zit er tegenwoordig niet meer veel op zijn telefoon. Het is de nieuwe norm. Als je site niet goed werkt op een mobiel apparaat, dan kun je er vanuit gaan dat je klanten misloopt. Zorg ervoor dat de foto’s en teksten goed uitgelijnd zijn en dat het menu goed werkt.

Vergeet ook niet om kleinere schermen zoals een Ipad te controleren.


Een langzame website

Als je heel veel video’s of grote afbeeldingen met hoge resolutie hebt, zal je super langzaam worden. De meeste website bezoekers ‘’scannen’’ een pagina in 7 seconden, als het al langer duurt dan 7 seconden om de website überhaupt te openen, haken ze af.

Je kunt je website gemakkelijk sneller maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een caching plugin, de snelheid van je hostingpartij te checken en eventueel over te schakelen, en door je afbeeldingen te verkleinen.


Wachten tot het ‘perfect’ is

Ondanks al deze tips is de grootste fout die DIY-websitebouwers maken: wachten tot hun site perfect is. De meesten ondernemers stoppen nooit met het aanpassen of bewerken van hun websites En dat is ook logisch, want met de tijd groei jij in ervaring en kennis, en zo groeit je website met je mee.

Het belangrijkste is dat je in ieder geval iets hebt wat in de basis goed is. Bijschaven kan later altijd nog! Wil je nu af van je DIY-website of wil je hier en daar wat bijschaven? Neem dan contact met me op.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant