Het algoritme van social media, hoe werkt dat eigenlijk?

Ik krijg steeds vaker de vraag van klanten dat ze het algoritme van social media lastig vinden en hun social media beheer willen uitbesteden. Sommige zijn tevreden met hun bereik en willen er zelf gewoon niet meer mee bezig zijn, en andere klanten willen echt groeien op social media, maar hoe doe je dat dan? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je bereik meer of minder is, of misschien zelfs afneemt.

De basis

Ik ga je nu een stukje basis informatie geven, dat eigenlijk voor elk social media platform geldt. Hoe meer mensen ‘’online’’ zijn, hoe meer advertenties een platform kan tonen, hoe hoger hun inkomsten zijn. Instagram, Facebook en LinkedIn, hebben allemaal hetzelfde verdienmodel: geld verdienen met advertenties. Om mensen te stimuleren veel ‘’online’’ te zijn, is het platform zo ingericht dat je ook automatisch meer bereik hebt als je veel online bent.

Je hebt meer bereik als je rechtstreeks op het platform post, dus zonder gebruik van een planner zoals Hootsuite of Later (soms wel tot 25%). Het algoritme kan zien of jij zelf iets post, of via een app/website dit ingepland hebt.

Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar:

  • Hoe vaak post jij iets, bericht of storie.
  • Hoe vaak heb jij interactie met posts van de mensen die jij volgt. (like, reactie, delen)
  • Hoe vaak heb jij interactie met posts van de mensen die jou volgen.
  • Hoe snel reageer je op berichtjes in de DM.
  • Hoeveel mensen geven een reactie onder een post. (echt een reactie, geen like, like is minder waard dan een reactie)

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de ‘’grotere’’ accounts op Instagram (+3000 volgers), dan valt het op dat deze mensen eigenlijk constant ‘’online’’ zijn. Ze maken bijna dagelijks één of meerdere stories of berichten, en reageren (snel) op berichten van klanten. Zij werken dus goed samen met het algoritme.

 Waar kom je klanten nu echt vandaan?

De afweging is dan, waar komen je klanten echt vandaan en hoeveel tijd wil je steken in een online platform om daar succesvol mee te zijn. Daarnaast is het ook nog zo, dat je eerst nog tijd moet investeren voordat je echt vruchten kunt plukken.

Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, dan komen de meeste klanten via -via, maar niet perse via mijn social media kanalen. Ik wil wel zichtbaar blijven en laten zien wat ik allemaal kan. Daarom staat de tijd die ik erin moet stoppen om er wat uit te halen niet in verhouding. Ik kies er dan ook bewust voor om via Hootsuite te plannen omdat ik die tijd beter kan gebruiken, en neem daarmee genoegen met minder bereik.

Dat kan voor jou ook een afweging zijn, zeker als je twijfelt om social media beheer uit handen te geven. Als je een extern persoon zoals een VA inhuurt, kan deze niet constant op jouw kanaal online zijn, omdat ze ook andere klanten heeft waar ze voor werkt.

 Hoe werk je dan wel met het algoritme?

Wat wel een overweging zou kunnen zijn, is dat een VA alles voor je klaarmaakt en jij het bericht alleen hoeft te posten. De visuals, spellingcheck, hashtags, alinea’s en iconen regelt de VA, het posten doe je zelf. Dan zou je daarnaast wel nog een aantal keren per dag op het platform online moeten zijn om het algoritme te laten zien dat je er bent en de interactie aan te gaan met je volgers.

Geloof alsjeblieft niet in de gouden bergen die veel ‘’grotere’’ bureaus zeggen je te kunnen bieden. Eerst zien, dan geloven!

Waarom is het nu dan meer of minder?

Vraag je je nu af waarom je bereik meer of minder is, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wanneer post je? In de morgen, middag of avond? Zijn je volgers dan ook aanwezig? Dit kun je checken in de statistieken.
  • Ben ik zelf meer online geweest de laatste tijd waardoor ik meer interactie heb gehad met mijn volgers.
  • Zijn de teksten die ik schrijf interessant voor mensen die me nog niet goed kennen of probeer ik misschien teveel ‘’te verkopen’’.
  • Zit er genoeg persoonlijke content in mijn posts en laat ik zien waar ik een expert in ben?

Zoals ik aan het begin van deze blog al vertelde, zijn er talloze redenen waarom je bereik meer of minder is. Het kan fijn zijn om uit te zoeken wat voor jou en je volgers goed werkt.

In mijn nieuwe online training ‘Online Marketing vanuit jouw authentieke zelf’, leer je de basis beginselen van online marketing en hoe je dit gestructureerd kunt inzetten.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant