7 super handige vormgeving tools die tijd besparen

Het vormgeven van content blijft toch altijd een uitdaging, zeker als je er zelf nog niet zo handig mee bent. In dit blog heb ik mijn 7 top tools voor jou geselecteerd. Misschien gebruik je zelf al grafische vormgeving tools of heb je een abonnement op een grafisch softwarepakket zoals Adobe. Toen ik begon als Virtueel Assistent was ik vanuit mijn vorige baan gewend te werken met Adobe software, maar een abonnement van € 90,- per maand, vond ik toch wel duur voor een startend ondernemer. Dat kon vast anders! Hoog tijd dus om te zoeken naar goedkope of Gratis alternatief.

Hieronder vindt je een lijst van de grafische vormgeving tools die ik intussen bij elkaar gesprokkeld heb, en die jij ook kunt gebruiken. En het mooiste – de meeste zijn GRATIS!

Vormgeving & Layout

Je wilt prikkelende ontwerpen en mooie content maken voor op je website en social media kanalen deze tools kunnen je daarmee helpen.

Bekijk hier mijn artikel over gratis stock foto’s.

Canva

Canva is een grafische vormgeving tool die iedereen kan gebruiken. Ben je een professional of een beginner? Dat maakt niets uit. Met Canva maak je gemakkelijk een professioneel ontwerp. Ben je zelf niet erg creatief of heb je gewon geen inspiratie? Gebruik dan  één van de duizenden templates en bewerk deze met je eigen huisstijl. Van Social Media afbeeldingen tot brochures tot logo design, het kan allemaal. En het mooiste, het is GRATIS! Er is een optie om te upgraden voor meer mogelijkheden voor € 10,- per maand, maar in principe kun je met de gratis versie genoeg. Wil je professionele foto’s kopen? Daarvoor hebben zij een database waarbij je $1 per foto betaald. Maar ook voor foto’s heb ik alternatief, hierover in een volgende blog meer!

Gimp

Gimp is net als Canva een grafische vormgeving tool die je kunt gebruiken om ontwerpen te maken. Gimp kun je gratis installeren op je computer en zo lang gebruiken als je wilt. Gimp zou je kunnen zien als een goedkopere, minder uitgebreide versie van Adobe Photoshop. Gimp gebruik je voor het bewerken van foto’s, het maken van iconen of super simpele online banners. Gimp biedt geen templates.

Fonts & Icons

Nu we de basis van vormgeving programma’s hebben gehad, is het tijd voor de details. Met fonts en iconen kun jij jouw ontwerpen net dat beetje extra geven!

Fontsquirrel

Fontsquirrel biedt verschillende soort fonts. Naast de betaalde fonts hebben ze ook een uitgebreide collectie aan fonts die 100% gratis zijn voor commercieel gebruik. Heb je op internet een font gezien die je mooi vindt, maar weet je niet hoe deze heet? Gebruik dan de font identifier op deze pagina. Upload een print screen foto van het font dat je gezien hebt en Fontsquirrel geeft je alternatieve die erop lijken.

Google Fonts

Google Fonts heeft nog meer gratis fonts voor commercieel gebruik! Google fonts heeft meer dan 600 gratis fonts. Gemakkelijk te downloaden via hun website en te installeren op je computer of website. Je kunt op de website zelf een regel tekst typen in het gekozen lettertype om te zien hoe de zin er in het gekozen font uit komt te zien. Wil je het font gebruiken op je WordPress website? Bekijk dan ook de gratis WordPress google font plugin.

Find Icons

Find icons is een website waar je iconen vindt om jouw ontwerp nog mooier te maken. Je kunt filteren op free for commercial use en vindt alle iconen die je gratis kunt gebruiken voor jouw ontwerp.

Kleuren

Ben je op zoek naar de juiste kleuren om jouw ontwerp te ondersteunen of eruit te laten springen? Dan kom je met de onderstaande tools en heel eind.

Oto255

Oto255 is een super handige colour picker tool voor als je een kleur hebt, maar je deze liever wat lichter of donkerder wilt hebben. Voer de hex code van de kleur in (#34O83), en bekijk alle alternatieven van deze kleur, gesorteerd van licht naar donker. Handig voor als je een zwevende knop op je website wilt maken en je de kleur net iets donkerder of lichter dan de huidige kleur wilt maken.  De hex code kun je gemakkelijke achterhalen via deze website https://html-color-codes.info/colors-from-image/ of via Gimp of Photoshop.

Coloors

Coloors is één van mijn all-time favorieten, met deze tool maak je gratis kleurenschema’s. Voer een hoofdkleur in en deze tool maakt voor jou een kleurschema. Handig voor je ontwerpen wanneer je alleen een basis kleur hebt. Je kunt onbeperkt schema’s maken en deze gemakkelijk exporteren met de export knop.

Zo dat was het! Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en kun jij net als ik vanaf nu fantastische ontwerpen maken. Volgende week lees je meer over websites met gratis stock foto’s.

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant

Startende ondernemer? Begin hier

E-mailcursus ”Marketing vanuit jouw authentieke zelf”.

  • 8 dagen lang aan de slag met de basis van jouw online marketing
  • Van ideale klant tot aanbod en het maken van een merk
  • Dagelijks 1 of 2 oefeningen