16 ideeën voor rustige bedrijfsperiodes

Soms heb je van die rustige bedrijfsperiodes, raak dan niet meteen in paniek! De natuur heeft 4 seizoenen, de lente, zomer, herfst en winter. In deze seizoenen ben jij ook niet altijd even actief.

Net als de natuur, heeft je bedrijf ook seizoenen. In het voorjaar en de herfst kan het wat drukker zijn dan in de zomer en de winter. Dat hoeft niet te betekenen dat je bedrijf niet goed loopt.

What good is the warmth of summer, without the cold of winter to give it sweetness. — John Steinbeck

Er zijn altijd dingen die je kunt doen om je bedrijf te verbeteren tijdens rustige bedrijfsperiodes. Hier een aantal ideeën:

1. Maak een digitaal archief

Werk jij nog met een papieren administratie met verschillende mappen? Gebruik deze tijd om alles te digitaliseren en voor jezelf een handige en overzichtelijke mappenstructuur te maken.

2. Schrijf blogs

Maak alvast een begin met het schrijven van blogs. Ga onderzoek doen naar onderwerpen voor je blog en begin met schrijven. Straks als het weer drukker is, ben je jezelf dankbaar hiervoor.

3. Automatiseren

Doe onderzoek naar de mogelijkheden om systemen in je bedrijf te automatiseren. Zo kun je met Zapier een heleboel systemen aan elkaar koppelen en kun je terugkerende taken automatiseren.   

4. Websitescan

Bekijk je website eens, scan alle pagina’s op je website en zorg ervoor dat alle informatie up-to-date is. Vraag een 3-tal mensen om je website te bekijken en feedback te geven. Wat valt ze op? Wat valt ze niet op?

5. Klantenservice scan

Maak net als je website ook eens een scan van je klantenservice. Meld jezelf aan voor je nieuwsbrief en check hoe je e-mailfunnel loopt.

6. Sorteer je inbox

Gebruik de tijd om je inbox bij te werken. Maak een nieuwe mappenstructuur, verwijder oude e-mails en stel snelle stappen in om je ontvangen e-mails te automatiseren.

9. Leren, leren, leren

Zijn er vaardigheden die al een tijd lang op je wensenlijst staan? Pak ze nu op en start met een training of cursus.

10. Maak sjablonen

Welke terugkerende documenten gebruik je vaak? Maak een sjabloon voor deze documenten. Met het gratis programma Canva kun je gemakkelijk sjablonen maken voor je social media posts.

11. Schrijf een marketingplan

Maak alvast een marketingplanning voor het volgende jaar. Neem je social media planning, nieuwsbrieven en blogs hierin op. Bekijk ook of je wilt adverteren en wat hiervoor de beste tijden zijn.

12. Doe iets creatiefs

Als je iets creatiefs gaat doen, gaan ideeën vanzelf stromen. Doe iets met je handen, zoals schilderen, tekenen of koken. Je zult snel merken dat de ideeën binnenstromen.

13. Voer een concurrentieanalyse uit

Rustige bedrijfsperiodes zijn ook ideaal voor het uitvoeren van een concurrentieanalyse. Kijk waar jij nog kunt bijschaven of uitbreiden.

14. Verzamel reviews

Neem contact op met huidige en oude klanten en verzamel reviews. Werk de reviews uit en plaats ze op je website en social media kanalen.

15. Maak een werkwijze

Beschrijf je werkwijze in een overzichtelijk stappenplan wat je kunt versturen als je een aanvraag krijgt van een nieuwe klant.

16. Maak een online training of e-mailcursus

Ga eens onderzoek doen naar de behoeftes van je klanten en bekijk of je jouw dienst of product kunt omzetten in een online training of e-mailcursus.

En als je al deze dingen gedaan hebt, dan is er alleen nog tijd en ruimte over om te genieten, want dat is ook belangrijk!

Berichten

Misschien vind je dit ook interessant